0597 76 00 30

Home E Project E Ruimtelijke onderbouwing

17 oktober 2024

Ruimtelijke onderbouwing

Na twee jaar leegstand krijgt de voormalige drogisterij aan de Raadhuisstraat 8 een prachtige nieuwe bestemming. In het pand wordt een woonruimte voor personen met een licht verstandelijke beperking, een kantoorruimte voor buurtzorg met een eigen ingang en het koffiehuis: Veur Mekoar, met dagbesteding, gerealiseerd. De initiatiefneemster van het project vroeg Syntera om ondersteuning bij het aanvragen van de benodigde omgevingsvergunning.

bouw & techniek

Vragen?

Het nieuwe initiatief van Jan en Sandra Luth voldeed niet aan het huidige bestemmingsplan. In zulke gevallen vraagt men een vergunning aan voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) aan. Met een BOPA kun je afwijken van het geldende bestemmingsplan als een project toch wenselijk is voor de omgeving. Om een omgevingsvergunning voor een BOPA te verkrijgen, moet een ruimtelijke onderbouwing worden ingediend.

Wat is een ruimtelijke onderbouwing?

Een ruimtelijke onderbouwing is essentieel om af te wijken van het omgevingsplan en te laten zien waarom een project op een specifieke locatie toch geschikt is. Het bewijst dat de plannen grondig zijn afgewogen op leefbaarheid, veiligheid, verkeer, natuur en milieu. Zo wordt aangetoond dat het project een positieve bijdrage levert aan de omgeving, en dat eventuele nadelige effecten goed zijn onderzocht en aangepakt. Met een sterke ruimtelijke onderbouwing vergroot je de kans op een vlotte goedkeuring van de vergunning.

De rol van Syntera

De initiatiefneemster van het project vroeg Syntera om ondersteuning bij het aanvragen van de benodigde omgevingsvergunning. We begonnen met het opstellen van een parkeerbalans, waarbij we onderzochten of er voldoende parkeergelegenheid in de buurt is om aan de verwachte vraag te voldoen. Nadat we bevestigden dat dit het geval was, gingen we aan de slag met de volgende stap: het schrijven van de ruimtelijke onderbouwing.

In de ruimtelijke onderbouwing hebben we het project grondig uiteengezet en getoetst aan beleidsdocumenten op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. We beoordeelden de plannen op verschillende cruciale aspecten, zoals verkeer, milieu, veiligheid en natuur, en stelden vast dat de plannen voldoen aan de gestelde voorwaarden. Na het afronden van deze onderbouwing, dienden we namens de initiatiefneemster de omgevingsvergunning in bij de betreffende gemeente.

Gedurende het proces onderhielden wij nauw contact met de gemeente, en acht weken later kwam het goede nieuws: de omgevingsvergunning is verleend. Nu kan de initiatiefneemster haar visie werkelijkheid maken!

Projectdetails

Locatie
Blijham, Groningen
Opdrachtgever
Mvr. Luth

Syntera versterkt en verbindt

Syntera brengt denkers en doeners in de leefomgeving samen. Wij doorbreken het wij-zij-denken, zodat overheid en het bedrijfsleven actief gebruik maken van elkaars competenties. Met onze inzet initiëren en faciliteren wij deze ontwikkeling met aandacht voor het belang van alle betrokkenen.